VR-materialen

VR-materialen

Uit ons onderzoek onder mensen met afasie en logopedisten kwam naar voren dat er een wens bestaat om te oefenen met communiceren in een realistische, alledaagse situaties.


Vaak is het voor logopedisten niet mogelijk  om daadwerkelijk met mensen met afasie op pad te gaan en te oefenen in alledaagse situaties. Daarom hebben we nagedacht over een alternatief.


In samenwerking met VIEMR hebben we 360° video’s ontwikkeld, geschikt voor toepassing met een VR-bril.


Gebruikers wanen zich in een compleet andere wereld: ze kunnen naast, achter, boven en onder zich kijken.

Pilotmaterialen

Omdat VR op dit moment slechts sporadisch wordt ingezet in behandeling van afasie, is het van belang deze toepassing stap voor stap te introduceren en te evalueren.


Binnen voorgaand project COPACA hebben we er daarom voor gekozen eerst één context te selecteren en uit te werken. Deze context – namelijk een bezoek aan de kapper – is geselecteerd naar aanleiding van inventarisatie onder mensen met afasie met als thema ‘alledaagse interactie’.


De materialen die we hebben ontwikkeld, leggen we voor aan de beoogde gebruikers: mensen met afasie en hun logopedisten/afasietherapeuten. Met behulp van hun ervaringen en feedback kunnen de materialen vervolgens worden verbeterd en aangevuld.

Eerste ervaringen

Zo willen we graag weten wat mensen met afasie vinden van de materialen die tot nu toe zijn ontwikkeld. Wat werkt goed, wat werkt niet goed? Hoe ervaren ze een virtuele wereld? Wat vinden ze van het tempo? Wat vinden ze van de video's? Willen ze meer of juist minder controle over wat er in de video's gebeurt?


Ook willen we graag weten wat logopedisten vinden van de materialen. Is de uitleg duidelijk genoeg? Vinden ze de speciale meekijk-app gebruiksvriendelijk? Hoe bevalt het om VR toe te passen in hun behandeling? Hoe reageren mensen met afasie op het materiaal? Wat hebben ze nodig om VR optimaal in te zetten?

Met VR naar de kapper

Voor de context ‘kapper’ zijn een aantal scenario’s uitgewerkt die de basis vormen voor de verschillende video’s. Zo hebben we verschillende een bezoek aan de kapper uitgesplitst in verschillende ‘fasen’ en voor elk van deze fasen een ‘prikkelarme’ en een ‘prikkelrijke’ versie ontwikkeld.

Prikkelarm versus prikkelrijk

In de prikkelarme variant van de video’s heeft de kapster telkens aandacht voor de klant, zijn er geen andere mensen aanwezig en is er geen sprake van ruis of afleidende geluiden. In de prikkelrijke variant van de video’s is de kapster afgeleid, zijn er meerdere mensen in de kapperszaak aanwezig en is er ruis in de vorm van achtergrondgeluid (föhn, muziek) en andere mensen die heen en weer lopen en met elkaar praten. 


Pilotvideo's

Onderstaande links sturen je door naar YouTube. Daar kun je de 360º video's bekijken. Dit werkt het beste op een smartphone.


Je zult zien dat je 'in' de kapperszaak staat!


Bekijk je ze op een laptop of pc? Klik dan eens rond met je muis.

Versie Binnenkomst Plaatsnemen & naam Kapselwensen Smalltalk
Prikkelarm Video Video Video Video
Prikkelrijk Video Video Video Video
Presentatie van VR-materialen tijdens Afasieconferentie

Meedenken over VR-materialen?

Heb je afasie, ben je naaste van iemand met afasie of behandel je mensen met afasie? Binnen de werkgroep VR-materialen ontwikkelen kunnen we jouw ideeën goed gebruiken!


Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden. We horen graag van je!

Share by: