Werkgroepen

Ontmoet de werkgroepen

De leden van het kernteam en de actieve leden van de projectgroep nemen deel aan één of meerdere werkgroep(en).

Werkgroepen

Op dit moment werken de leden van de projectgroep binnen MAP samen in de volgende werkgroepen:

  • Werkgroep VR-materialen
  • Werkgroep ICAS
  • Werkgroep Leidraad


Hieronder vind je meer informatie over de verschillende werkgroepen.

Werkgroep VR-materialen

Aanleiding

Uit onderzoek onder logopedisten is gebleken dat er behoefte is aan nieuw behandelmateriaal om communicatieve vaardigheden in alledaagse situaties van personen met afasie te verbeteren. Het oefenen in een virtuele omgeving kan de transfer van het geleerde in therapie naar de realiteit vergemakkelijken. Er zijn al verschillende VR-video’s als pilot ontwikkeld binnen voorgaand onderzoeksproject COPACA. 


Doel

De werkgroep VR wil nieuw VR-behandelmateriaal ontwikkelen op basis van de feedback op de pilot VR-video’s. Het doel is om het VR-behandelmateriaal zo vorm te geven dat het alledaagse communicatieve situaties benadert. De materialen zullen beschikbaar komen voor logopedisten zodat zij deze kunnen inzetten tijdens behandeling.

Werkgroep ICAS

Aanleiding

De ICAS (Inventarisatie Communicatie in Alledaagse Situaties) is een nieuw instrument om wensen en behoeften van mensen met afasie in kaart te brengen als het gaat om het verbeteren van communicatieve vaardigheden in dagelijkse situaties. De ICAS komt voort uit een behoefte-inventarisatie onder logopedisten tijdens voorgaand onderzoeksproject COPACA.

 

Doel

De werkgroep wil het instrument optimaliseren, zodat het voor zowel de logopedist als de persoon met afasie prettig en nuttig is. De ICAS bestaat uit twee onderdelen: (1) een vragenlijst voor personen met afasie en (2) een gesprek naar aanleiding van de opbrengsten van de vragenlijst. Ook is er een handleiding voor de ICAS ontwikkeld. Het doel van de werkgroep is het samen met gebruikers evalueren en verbeteren van zowel het instrument als de handleiding.

Werkgroep Leidraad Afasie

Aanleiding

Het behandelen van mensen met afasie vergt expertise. Communicatieproblemen zijn divers en er is vaak sprake van andere cognitieve stoornissen. Niet elke logopedist werkt dagelijks met mensen met afasie. Dat kan betekenen dat de kwaliteit van de behandeling verschilt. Het is van belang dat alle logopedisten weten op welke manier je een persoon met afasie het beste kunt helpen. Een leidraad geeft richting aan de vorm en inhoud van behandeling. 

 

Doel

De werkgroep Leidraad Afasie ontwikkelt een leidraad gericht op behandeling van afasie in de chronische fase. Tijdens interviews en focusgroepen met logopedisten wordt informatie verzameld over bestaande materialen en worden wensen en behoeften van logopedisten met betrekking tot vorm en inhoud van de beoogde Leidraad geïnventariseerd. Op basis hiervan wordt een prototype ontwikkeld. Dit prototype wordt voorgelegd aan logopedisten om tot een definitieve versie te komen.

Doe je mee?

Wil je meedenken over de nieuwe VR-materialen? Lijkt het je interessant om bij te dragen aan de verbetering van de ICAS? Of vind je het leuk om het prototype van de Leidraad en/of nieuw ontwikkelde behandelmaterialen kritisch te beoordelen?


Geef jezelf op als adviseur!


Taken en inzet adviseurs

  • Gevraagd en ongevraagd advies geven;
  • Feedback geven op tussenversies van materialen;


 De inzet is ongeveer 4 uur per 2 á 3 maanden. De inzet kan variëren en hangt af van de projectfase en iemands eigen mogelijkheden.

Share by: