"Ik weet dat jij het weet"
"Ik weet dat jij het weet" - 5 manieren om mensen met afasie te ondersteunen in communicatie

Een paar dagen geleden plaatste mijn oud-collega Deborah Hersh een artikel op The Conversation. Ik vond het een mooie, inspirerende bijdrage. Bovendien denk ik dat haar tips en suggesties nuttig zijn voor ons onderzoeksproject.
Daarom heb ik haar gevraagd of ik haar artikel mocht vertalen naar het Nederlands, zodat ik het op deze website kon plaatsen. Dat mocht.
Hieronder dus de vertaling, in de hoop ook anderen hiermee te inspireren.
Afasie in het nieuws
Afasie was onlangs in het nieuws toen de familie van acteur Bruce Willis aankondigde dat hij vanwege communicatieproblemen een stap terug zou doen in zijn carrière. Ook werd vorige week actrice Lady Gaga geprezen voor haar ondersteunende benadering van de co-presentatie van een Oscar met Hollywood-grootheid Liza Minnelli, die eerder vocht tegen encefalitis en haar verwarring uitte over wat ze op het podium moest zeggen.
Gebrek aan bewustzijn
Mensen met afasie zeggen dat
gebrek aan bewustzijn van de aandoening
één van de grootste barrières is waarmee ze worden geconfronteerd. Twee spraakmakende voorbeelden van communicatieproblemen - één met een diagnose afasie en één met vergelijkbare symptomen -
bieden een kans.
Taalstoornis als gevolg van hersenletsel
Afasie is een taalstoornis als gevolg van hersenletsel, meestal na een beroerte, maar ook veroorzaakt door traumatisch hersenletsel, tumoren en een vorm van dementie die primair progressieve afasie wordt genoemd. Het is een frustrerende en isolerende aandoening, die gesprekken ontregelt en relaties met familie en vrienden beïnvloedt.
Maar er zijn
manieren
om
degenen met wie we graag communiceren te helpen.
Hier zijn vijf ideeën om in gedachten te houden:
1. Erken capaciteit
Afasie beïnvloedt de taal, niet het intellect. Aura Kagan van het Canadese Aphasia Institute bedacht de uitdrukking "I know that you know". Dit was een verademing voor mensen die gewend waren behandeld te worden als onbekwaam omdat ze de woorden niet konden vinden om zich uit te drukken.
Erkennen dat mensen met afasie competent en intelligent blijven, legt de basis voor productieve en respectvolle uitwisselingen.
2. Vorm een team
Erken dat de verantwoordelijkheid voor bevredigende gesprekken niet alleen bij de spreker ligt. Deze wordt gedeeld met degenen die met hen communiceren. Er zijn aanwijzingen dat wanneer communicatiepartners informatie, strategieën en een beetje oefening krijgen, ze veel betere gesprekken mogelijk kunnen maken.
Logopedisten bieden nu vaak training voor communicatiepartners. Het wordt ook onderzocht voor gebruik bij mensen met dementie.
Belangrijke strategieën in de training van communicatiepartners zijn onder meer:
- spreken met uw gebruikelijke toon en volume
- communicatieblokkades of problemen
erkennen en proberen deze op een respectvolle manier te
herstellen, in plaats van ze te negeren
- sleutelwoorden opschrijven om het gesprek op het goede spoor te houden
- tekenen
of
gebaren gebruiken - bijvoorbeeld wijzen naar een object of persoon
- ja/nee-vragen gebruiken om de betekenis te bevestigen
- samenvatten wat er op regelmatige punten in het gesprek is gezegd.
3. Respecteer het mensenrecht om te communiceren
Communicatie is een essentieel en integraal onderdeel van het mens-zijn. We drukken onze persoonlijkheden, geschiedenis, ambities en prestaties uit in gesproken of geschreven taal. Communicatie wordt erkend als een mensenrecht, en zonder dit gaat de levenskwaliteit achteruit.
Het
vermenselijken
van onze benadering van afasie - dat wil zeggen, aandacht besteden aan subtiele en empathische
menselijke behoeften, niet alleen het overleven - heeft het potentieel om de persoon met afasie te ondersteunen en te valideren en om de gezondheidsdiensten te transformeren.
4. Zorg voor toegankelijkheid
Alles wat we doen wordt (mede) mogelijk gemaakt door taal: het nieuws lezen, het openbaar vervoer gebruiken, een koffie kopen, een smartphone gebruiken, tijdens de lunch met collega's of vrienden kletsen, bureaucratie onderhandelen, een kaartje kopen voor een sport- of muziekevenement.
Toegankelijkheid betekent ervoor zorgen dat de manier waarop taal wordt gesproken, geschreven of elektronisch wordt gepresenteerd, mensen met communicatieproblemen niet uitsluit. Aanpassingen kunnen de snelheid, presentatie of complexiteit van informatie matigen.
Net zoals mensen die een rolstoel gebruiken toegang moeten kunnen verwachten tot een oprit in plaats van een trap te moeten nemen, zouden mensen met afasie recht moeten hebben op een 'communicatieoprit' (een andere briljante term van Aura Kagan) waar een persoon of instantie hun mondelinge of schriftelijke informatie afasievriendelijk verstrekt. Dit kan met name van vitaal belang zijn in de context van de gezondheidszorg.

5. Betrek mensen bij gesprekken en evenementen
Inclusie is wat mensen
levendig
houdt en hen
kansen biedt om te oefenen en hun
communicatie te verbeteren. Afasie kan een
eenzame stoornis zijn, maar met communicatieve ondersteuning, positieve attitudes, vriendschap, zinvolle activiteiten, afasiegroepen in de gemeenschap en sociale kansen
hoeft dat niet zo te zijn. Sluit mensen niet buiten omdat je aanneemt dat ze zich ongemakkelijk voelen.
Bied keuzes aan en zij zullen het u vertellen.
Bewustwording van afasie is de sleutel.
Ondanks dat het relatief vaak voorkomt, is het woord afasie niet goed bekend, en het is moeilijk om iets aan te pakken als je er
geen woord voor hebt. De term kennen helpt, maar
weten hoe je kunt helpen is nog beter. U kunt online
meer informatie vinden
over afasie,
training voor gesprekspartners en
afasiecentra in Nederland.
Referentie:
Hersh, D., (2022, April 8). ‘I know that you know’ – 5 ways to help people with aphasia to communicate. The Conversation. https://theconversation.com/i-know-that-you-know-5-ways-to-help-people-with-aphasia-to-communicate-180669
Omslagfoto: Unsplash/Jessica Lewis