Vriendschap zonder taal

Rieks Sissing en Lizet van Ewijk • 10 september 2021

Vriendschap moet je niet zeggen, dat moet je voelen

COPACA heeft voor mij als mens vanaf de start iets bijzonders gebracht: een waardevolle vriendschap met Rieks. We leerden elkaar kennen bij de eerste online bijeenkomst. Na die bijeenkomst mailde Rieks mij een link naar zijn blog (rsissing.blogspot.com). We zijn wat heen en weer gaan mailen en bleken veel gemeenschappelijke interesses te hebben. We hebben allebei een (jonge) hond, tenminste 1 kind (die van Rieks wat ouder dan die van mij), houden van een grapje en een raadsel en genieten van de kleine dingen van het leven. Best een ‘normale’ manier van het ontstaan van een vriendschap. 

Tot je je realiseert dat Rieks een behoorlijke afasie heeft, en dus niet tot nauwelijks kan spreken, en ook heel moeilijk leest en schrijft. Niet omdat hij dat nooit geleerd heeft, Rieks was werktuigbouwkundige, maar door de beroerte die hem 2 jaar geleden trof. De beroerte ontnam hem grotendeels de mogelijkheid om zijn gevoelens, ideeën, wensen en gedachtes met taal en woorden te kunnen uiten. En ook de mogelijkheid om via de gesproken en geschreven taal andermans gevoelens, gedachtes, etc. te kunnen begrijpen. Kan je elkaar dan wel leren kennen?! En kan je dan eigenlijk nog wel spreken van echt contact, en echte vriendschap. Het korte antwoord is JA.

De ‘gesprekken’ die wij hebben, vinden hun vorm in beelden, een los woord, een foto, een filmpje of een link naar een website. We hebben samen de olympische spelen meegemaakt. Ik heb samen met Rieks in de zenuwen gezeten voor zijn rijexamen, want ja, na een beroerte moet je opnieuw rijexamen doen (en halen in Rieks’ geval!). Ik heb geluisterd naar zijn verdriet over zijn afasie, hij naar mijn zorgen over een ziek kind. We delen onze tuininnovaties; ik ben gek op tuinieren, hij niet. Met enige regelmaat begrijpen we elkaar niet. Zo deelde hij een foto van een pannetje met iets lekkers en schreef “paard”. Waarop ik dacht “weet je het zeker?!” Bedoel je niet ‘pruim’ of ‘tomaat’. Maar ik had het mis. 

Rieks en ik voeren dus eigenlijk continue een ‘schriftelijk gesprek’, met visuele ondersteuning. Visuele en schriftelijke ondersteuning is een simpele methode om een gesprek veel beter begrijpelijk te maken voor iemand met een afasie. Ook voor iemand met een dementie, of iemand die Nederlands als 2e taal spreekt, overigens. 

Het is niet moeilijk; je schrijft de kernwoorden op van wat er gezegd wordt, en ziet aan de gezichtsuitdrukking van de ander meestal gelijk of je begrepen bent of niet. Of in het geval van WhatAapp: een passend antwoord, of niet. Zo niet, dan is een plaatje het proberen waard. Of een tekening. Als je kunt tekenen tenminste, ik kan dat niet. Rieks dan weer wel, dat zien jullie hieronder.

Kan je een echte vriendschap hebben met iemand die geen taal meer ‘heeft’? Is denken sowieso niet eigenlijk in taal? Die vragen krijg ik (en stel ik mezelf ook) met regelmaat. Rieks is een van mijn meest betrokken, attente, getalenteerde en trouwe vrienden. Zonder taal, begrijpt hij vriendschap in mijn ogen veel beter dan heel veel andere mensen, die het woord ‘vriendschap’ zelf misschien beter begrijpen. Vriendschap moet je ook niet zeggen, dat moet je voelen.

door Marita en René 24 februari 2025
In deze blog stellen twee deelnemers van de projectgroep zich voor. Ze hebben beiden afasie en willen zich inzetten voor innovatie en verbetering van behandeling van afasie.
door Dick Sijtsma 10 januari 2025
"Dus ik heb een lichte vorm van afasie..."  Dick deelt zijn ervaring met afasie in de vorm van een vlog! Klik hieronder om zijn verhaal te beluisteren.
door Frank Schröer 2 december 2024
Wegtrekker
door Frank Schröer 16 september 2024
Afasie-vrij?
Sterke boom
door Frank Schröer 15 juli 2024
Frank Schröer beschrijft hoe hij - ondanks zijn afasie - de 'kop d'r veur' houdt.
door Dick Sijtsma 25 juni 2024
Zomaar een dag
door Rimke Groenewold 1 maart 2024
COPACA is afgerond!
Afasie, maar niet zielig of gek. Blog van Dick, ervaringsdeskundige met afasie.
door Dick Sijtsma 14 december 2023
"Ik heb afasie, maar ik ben niet zielig en gek!"
door Heleen Dorland 13 november 2023
Nederland Afasievriendelijk  Van 7 t/m 14 oktober was het de Week van de Afasie . Met het thema “Nederland afasievriendelijk? Iedereen doet mee!”
Afasie meer dan alleen taal
door Danien ten Berge 11 september 2023
Danien ten Berge (afasietherapeut, verbonden aan COPACA) legt uit: "Als je taal door afasie beperkt toegankelijk is, kom je snel tot de ontdekking: Communicatie is meer dan taal!"
Show More